Khamis, 22 Mei 2014

Bandung Trip 2014 Episod 2


Bandung- Syurga membeli-belah?

Benarkah? Tidak semestinya. Bergantung kepada kemahiran kita mengira kadar persamaan nilai matawang dan kemahiran menawar (khususnya di pasar baru dan Jalan Cibaduyut). Bagi saya kalau harga barangannya tidak jauh beza dgn di Malaysia, lebih baik beli di Malaysia. Kurang pengaliran wang keluar dan tak perlu angkat beg berat-berat.

Telekung, pakaian dan kain di sini memang murah tapi hati-hati membeli kasut, handbag dan barang berjenama. Jangan nanti terbeli barang yang harganya sama atau lebih mahal daripada harga di Malaysia.



Tempat makan

Rancang betul-betul dengan supir. Tapi biasanya supir akan bawa restoran yang elok (mewah) sedikit. Jadi, harganya pun elok juga lah. Tapi, tidaklah mahal sangat, lebih kurang RM15-RM30 sekali makan tengahari atau malam. Pastikan order kita tu untuk satu set atau seorang. Kalau kena caranya akan jadi lebih murah daripada RM10 seorang. Di Pasar Baru ada kawan yang "terkena" sampai 100 ribu rupiah; RM30 seorang sbb order satu set yang boleh makan 3-4 orang. Mereka akan kerumun kita macam semut ajak makan di kedai mereka. Tapi, di Pasar Baru je yang "terkena" mcm tu. Tempat lain ok. Sarapan tak perlu risau sebab biasanya hotel ada sediakan. Nak makan murah lagi boleh cuba gerai-gerai di tepi jalan tapi sakit perut tanggung sendiri....
Gerai tolak banyak di tepi jalan.


Restoran Daun

Berapa hari yg sesuai nak ke Bandung?

Jawapannya ialah bergantung kepada tujuan. Kalau sekadar shopping, 3 hari 2 mlm dah cukup, tapi kalau termasuk nak jalan-jalan, boleh tambah sehari lagi. Lama sangat pun bosan juga.

Berikut adalah jadual perjalanan kami.

Hari Pertama (Selasa)
Check in hotel (12 tengah malam)

Hari Kedua (Rabu)
Pasar Baru
Rumah Mode

Hari Ketiga (Khamis)
Transtudio
Jalan Cibaduyut- ada satu kedai jual pisang salai yang lebih baik dari Pasar Baru sebab boleh bincang harga dengan tenang.
Jalan Riau

Hari Keempat (Jumaat)
Tangkuban Perahu
Ciater Hotspring
Jalan Dago
Jalan Riau

Hari Kelima (Sabtu)
Pasar Baru
Jalan Cihampelas

Hari Keenam (Ahad)
Pasar Baru
Balik....

TIGA kali pergi Pasar Baru. Itulah akibatnya kalau pergi dengan kawan-kawan yang suka shopping. Hihihi.... Kalau saya pergi lagi (mungkin lama lagi lah), saya tak akan pergi selama itu.

Namun begitu, yang paling berharga ialah musafir kali ini memberi saya banyak pengajaran yang tidak dapat dinilai dgn duit; betapa bertuahnya negeriku Malaysia. Benarlah kata orang tua-tua, jauh berjalan luas pemandangan, banyak pengalaman, lebih tinggi kesyukuran.

-Tamat-

Bandung Trip 2014 Episod 1

Alhamdulillah 25-30 Mac lepas saya berpeluang ke Bandung dengan isteri dalam lawatan anjuran Kelab Guru dan Staf SMKTP. Menarik juga lawatan ke Bandung ni tapi secara peribadi saya mengharapkan sesuatu yang "lebih". Bayangan yang saya dapat daripada pembacaan blog dan cerita rakan-rakan dan saudara mara yang pernah ke sana rupanya tidaklah sama sangat.

Rombongan kami bertolak dengan penerbangan malam sebab harga lebih murah, lebih sejuk dan lebih santai. Sebahagian ahli rombongan naik penerbangan jam 8:30 dan saya jam 10 malam.
Sempat "selfie" di LCCT sebelum berlepas ke Bandung
1. Setelah sampai apa perlu buat dulu?

Kesilapan kami baru-baru ini ialah lambat membeli kad sim telefon bimbit indonesia menyebabkan banyak masa terbuang (menunggu ahli rombongan yang "shopping" terlebih masa).
Berikut adalah cadangan perkara yang perlu dibuat dahulu apabila sampai di Bandung.

i. Beli kad sim talian telefon Indon.

Minta supir singgah di kedai telekomunikasi untuk membeli kad sim talian telefon Indonesia. Jangan risau sebab harganya murah. Saya beli kad sim yang berharga 5 ribu (lebih kurang RM1.50) dan nilai panggilan 3 ribu (90 sen). Saya guna telefon lama (bukan telefon pintar) untuk kad sim tu. Ada juga kawan yang guna telefon pintar sebab nak akses internet. Boleh juga minta supir belikan tapi kalau kad sim perlu dipotong, lebih baik beli di kedai telekomunikasi.

Cadangan saya setiap pasangan atau kumpulan kecil (kita akan pecah kepada kumpulan kecil kerana utk berjalan dalam kumpulan besar amat susah) perlu ada satu talian yang boleh dihubungi (tel atau sms). Yang kedua, beli satu kad sim khas utk data dan masukkan dlm telefon atau alat yg boleh jadi wifi bergerak (telefon pintar pun boleh, telefon samsung pergi ke setting tethering n portable hotspot). Jadi telefon pintar ahli rombongan lain tak perlu tukar sim dan masih boleh akses whatsapp, fb, email dsb.

Jadi, masalah komunikasi dapat diatasi dan masalah menunggu dapat dielakkan terutamanya jika dalam kumpulan anda ada kaki "shopping" tegar.

ii. Tak perlu bawa bahan-bahan cecair-ubat gigi, syampoo dsb.

Barang-barang ni tak boleh bawa dalam tempat penumpang dan kita perlu bayar tambahan baggage kalau nak letak dalam kargo. Beli sahaja di Bandung selepas beli kad sim. Harganya pun lebih murah daripada di Malaysia.

Dah siap dua perkara ni, barulah check in hotel atau mula bershopping.

2. Bincang dengan supir tentang pelan perjalanan anda. 

Elakkan pergi tempat yang sama berulang kali kerana silap perancangan. Rugi masa. Selain itu, kenal pasti tujuan dan kawasan yang hendak dilawati. Trip kami baru-baru ni terbahagi kepada 3; shopping (of course la kan?), melawat (sight seeing) dan berhibur (transtudio).

i. Shopping- pasar baru(macam Pasar Payang Terengganu), Jln Riau dan Jln Dago (berdekatan- jadi boleh pergi serentak), Jln Chihampelas, Jln Cibaduyut, Toko 3, Aria Jeans.
Aria Jeans- Antara kedai "Legend" bila cakap tentang jeans tempah

Pelbagai jenis kain jeans dan kulit

Aria Jeans- Boleh tempah dan hantar ke hotel.
Buka 0830, Tutup 1800

Pasar Baru- Telekung murah-murah!

Serius berbincang
ii. Melawat- Tangkuban Perahu (bekas kawah gunung berapi yg dah jd mcm Tmn Negara- tempat ni ok sbb kat Malaysia tak ada tapi untuk masuk kena bayar 75 ribu seorang, lebih kurang RM23),
Puan Pengerusi KGS SMKTP dan orang-orang kanannya
Misi Kelab Staf- SMKTP membanteras dadah

Saya dan isteri berlatar belakangkan kawah gunung berapi
Ciater Hotspring (tak pergi pun takpe- mcm kat Hulu Langat sahaja, cuma lebih cantik), ladang strawberi dan teh ( tak payah pergi- baik pergi cameron highland)

Antara replika di Ciater Hotspring

iii. Transtudio- tempat yang sesuai untuk aktiviti keluarga. Nasihat saya pergi awal pagi kerana ada persembahan pembukaan dan pergi "weekdays" sebab harga tiket lebih murah dan orang tak ramai sangat. Jadi tidaklah lama sangat tunggu giliran nak main permainan yang ada di sini.
Memang berbaloi dengan harganya...
Tips: Kutip duit yuran masuk awal-awal untuk semua tempat yang ada yuran masuk supaya tak kelam kabut bila sampai pintu masuk.

Bersambung.....

Khamis, 16 Ogos 2012

Cukupkah Markah Untuk Bergraduasi?

Hari ini aku sudah mula bercuti. Walaubagaimanapun, isteri masih berkerja hari ini kerana guru besarnya tidak mahu memohon cuti berganti untuk hari khamis. Mungkin GB beliau ada strategi tersendiri, mengapa berbuat sedemikian sedangkan orang lain tidak lepaskan peluang untuk bercuti. 

Dalam waktu yang diam ini, amat sesuai rasanya untuk bermuhasabah diri, cukupkah amalanku Ramadhan tahun ini untuk melayakkan aku bergraduasi Syawal nanti? Hisab diri ini sebenarnya amat baik untuk kita membuat "post-morterm" supaya kelemahan diri dapat diperbaiki. Hasil analisis SWOT yang dibuat tak menjadi keperluan pun untuk dikongsi dengan orang lain. Yang penting, kita sendiri yang mengambil iktibar, buat melakukan perubahan pada masa akan datang. Itu pun jika Allah masih izinkan untuk bertemu Ramadhan tahun hadapan.

Tinggal di sempadan Kajang-Bangi ini menjadikan mindaku lebih terbuka. Alhamdulillah, Allah beri aku peluang untuk lebih jelas antara adat dan ibadat. Maklumlah, dikelilingi pelbagai institusi pengajian tinggi, tempat berkumpul ramai orang cerdik pandai. Maka, pencerahan dan pemurnian agak baik dengan menyuburnya ceramah, tazkirah, dan usrah. 

Antara adat "orang kita", bulan Ramadhan mesti ke surau dan masjid untuk solat terawih berjemaah. Kalau tak ke surau dan masjid, alamatnya tak solat terawihlah jawabnya. Bila diberi pencerahan, boleh solat terawih sendiri, timbul persoalan; macam mana nak selawat? Sebenarnya, tiada syarat pun solat terawih perlukan selawat. Selawat tu hanyalah kebiasaan "orang kita" di sini. Maknanya, terawih itu mudah kerana Islam itu tidak menyusahkan.

Lebih malang lagi apabila ada yang solat isyaknya sendirian di rumah tapi terawihnya berjemaah. Sebab itu kadangkala berlaku di sesetengah tempat, saf terawihnya lebih banyak dari saf isyak. Kan terbalik tu? Yang sunat dilebihkan sedangkan yang wajib tak dibuat.

Begitu juga muslimat. Jika hadir solat terawih di surau dan masjid tetapi mendatangkan fitnah, lebih elok solat di rumah sahaja. Bukan bermaksud menghalang muslimat solat terawih berjemaah, tetapi ketika mengerjakan solat terawih yang sunat, hendaklah dijaga yang wajib; bersolek, jangan berlebihan, aurat hendaklah dipelihara dan kalau isteri, pergi dengan izin suami.

Walaubagaimanapun, setiap usaha untuk mengimarahkan Ramadhan wajar dipuji. Jika perbuatan kita tidak tepat atau tidak kena caranya, kita perbaiki kerana kita bukan maksum. Kesilapan dan kelemahan kita memang banyak. Semoga Allah memberi hidayah kepada kita semua supaya dapat melakukan yang terbaik di bulan mulia ini.

Berdasarkan semua ini, kita mungkin boleh mencongak; cukupkah markahku untuk bergraduasi setelah berakhirnya Ramadhan? Adakah aku lebih sibuk dengan pasar juadah atau beribadah? Atau mungkin juga aku sibuk dengan majlis berbuka puasa dan baju serta kuih raya berbanding terawih, tadarrus dan qiamullail? Bak kata nabil, "Lu pikirlah sendiri". 

Moga-moga Ramadhanku kali ini lebih baik daripada sebelumnya. Jika ini Ramadhanku yang terakhir, semoga Allah terima segala amalanku dan digolongkan aku dalam kalangan orang-orang soleh. Amin, Ya Allah....